обратно

3 НЕУСТОИМО ВКУСНИ ФЕСТИВАЛНИ ДЕСТИНАЦИИ

Фестивал от латинското „Festum“ означава празник, а празникът, както знаем, е това прекрасно нещо, което притежава способността да ни „изведе“ за кратко от делничния ритъм, заменяйки неговата монотонност с динамика от щастливи емоции и незабравими спомени.

Ето защо ви предлагаме заедно и без никакъв багаж да се отправим към някои от най-автентичните и безспорно неустоимо вкусни фестивали, посветени на различни месни деликатеси от цял свят!

И така – първа спирка:

Будапеща – фестивал на унгарската Палинка (Pálinka) и наденичките.

Всяка година в началото на октомври замъкът Буда в унгарската столица „оживява“, за да посрещне хилядите гости, дошли от всички краища на страната да се насладят на традиционния кулинарен празник на наденичките и палинката.

Палинка (Pálinka) е традиционно за Унгария плодово бренди. Най-често напитката се прави от сливи, праскови, круши и кайсии, но също така можете да опитате палинка от череши, ябълки и дори черници!

Освен с ароматното плодово бренди фестивалът изкушава и с богатство от вкусове и аромати, защото тук можете да се насладите на истинското разнообразие от местни колбаси и наденички!

„Кolbász“ – „колбас“ е унгарската дума за „наденичка“, а тук те са на почит. Свидетелство за това е разнообразието им в зависимост от региона, в който се произвеждат. Някои от най-популярните унгарски колбаси са:

„Gyulai Kolbasz“ - Гюлай колбас

Името му произлиза от унгарския град Гюла. Унгарците обичат да похапват от месния деликатес простичко с парче хляб, но често го използват и за овкусяване на някои от традиционните си ястия.           

„Csabai Kolbasz“ - Чабаи колбас

Тази пикантна наденица се приготвя с обилно количество паприка и произлиза от град Бекешаба.

„Cserkesz Kolbasz“ - Черкез колбас

Деликатно опушена наденица

„Debreceni Kolbasz“ – известен у нас като „дебърцини“

Е апетитна наденица, приготвена от свинско месо и подправена с паприка, чесън и още редица ароматни подправки. Дължи името си на унгарския град Дебрецен.

Напускаме Будапеща в добро настроение, за да се отправим към слънчева Испания и по-точно Банос де рио Тобиа:

Мястото, където всяка година в началото на септември се провежда още един традиционен и много вкусен фестивал, посветен на местното „Чоризо“. „Чоризото“ е сред любимите специалитети тук и не случайно има свой собствен празник.

Традиционното чоризо се произвежда от свинско месо, а апетитният и характерен червен цвят се дължи на обилното количество червен пипер, който му придава и доста интересен и пикантен вкус.

В Испания съществуват стотици различни варианти на колбаса чоризо. В тях може да се сложи чесън, различни билки или други подправки.

Със сигурност ако някой ден се отбиете наистина в Банос де рио Тобиа, ще си тръгнете с усмивка и със спомена за неустоимо вкусно чоризо, което може да се опита само тук.

Сега обаче се отправяме към третата фестивална дестинация – Октоберфест.

За първи път Октоберфест се провежда на 17 октомври 1810 г. в чест на сватбата на Лудвиг Баварски и принцеса Терезия. През следващите десетилетия популярността му нараснала толкова много, че през XXI век посещаемостта му достига и надхвърля вече 6 милиона души.

Освен традиционните еднолитрови халби бира фестивалът има и друга емблема – прословутите баварски наденички в десетки вкусни разновидности.

Сред тях по- специално внимание заслужава "вайсвурст" или традиционната баварска наденица с бял цвят.

Бялата наденица се приготвя от много фино смляно телешко месо, сланина, магданоз, сол, джинджифил, лук, кардамон и лимони. Белият цвят се дължи на сметаната и яйцата, които също са съставна част. Суровият вайсвурст се потапя за около 15 минути в гореща, но не и кипяща вода. Поднася се топла с типичните немски гевречета brezel, сладка горчица и разбира се бира. И най-често се сервира на закуска!

И така, след дългото кулинарно пътешествие е време отново да се завърнем у дома, където следващият вкусен фестивал е изцяло във вашите ръце! Пресъздайте веселата немска атмосфера с приятели и вкусните вурстчета от АВА или пък се потопете в очарованието на испанската провинция с приятна компания и пикантен колбас АВА...Изборът е ваш, но настроението е гарантирано, когато насреща са:

АВА. С ПРИЯТЕЛИ.